Theorie

Traditionele Chinsese Geneeskunde theorie De principes van de Chinese geneeskunde voeren terug tot op de begrippen uit de oude Chinese natuurfilosofie. De basisgedachte hierbij is, dat ziekte ontstaat, wanneer de balans is verstoord. Door deze balans te herstellen, kan men weer gezond worden. De Chinese genezers bestudeerden de processen van de natuur en baseerden hun medische theorieŽn op die kennis. Chinese geneeskunde is 4000 jaar oud en ontwikkelt zich nog steeds.

Yin en Yang

Yin en Yang Een belangrijk uitgangspunt van de Chinese geneeskunde is de theorie van Yin en Yang. Yin en Yang zijn twee tegengestelde krachten. Als deze twee krachten in gelijke mate aanwezig zijn, dan is er sprake van balans en gezondheid. Men is dan energiek, vitaal en men heeft een goed gevoel. Alles in het universum is onderhevig aan de onderlinge verdeling van Yin en Yang. Tot Yin behoren de materiele stoffen, zoals de organen en begrippen zoals donker, passief, neerwaarts en koude. Tot Yang behoren de functies van de organen en begrippen als licht, actief, opwaarts en warmte. In de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt men deze begrippen om problemen van lichaam en geest samen te vatten en te verklaren.

De vijf elementen

5 elementen De vijf elementen houden verband met vijf fundamentele stoffen in de natuur: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. In de traditionele Chinese geneeskunde heeft men het universum en ook het menselijk lichaam onderverdeeld in deze vijf natuurelementen. De vijf elementen hebben een onderlinge interactie. Met de theorie van de vijf elementen kan men de conditie van het lichaam bepalen en vervolgens behandelen. Zo bevinden zich in het element Hout: de lever, de galblaas, de ogen, de pezen en de emotie woede. Verstoringen van de ogen hebben altijd te maken met verstoringen van de leverenergie.

Meridianen

Meridianen De energiebanen in het lichaam worden meridianen genoemd. Elk orgaan heeft zijn eigen meridiaan. Zo is er de maagmeridiaan, de levermeridiaan enzovoorts. Bij pijnklachten kijkt men waar en op welke meridiaan de pijnpunten zitten. De orgaanmeridianen zitten aan beide kanten van het lichaam. Zo begint de galblaasmeridiaan naast de buitenkant van de ogen, gaat via de nek en de schouder omlaag over de heupen en gaat dan langs de buitenkant van het been naar de teen naast de kleine teen. Verstoringen van de lever- en galblaasenergie geven vaak pijnpunten op deze meridiaan. De symptomen kunnen dan zijn: hoofdpijn, nekpijn, schouderpijn, pijn aan de heupen, bovenbeen of onrustige benen 's avonds en 's nachts.

lees meer op tcm.health-info.org