Techniek

We beginnen met een gesprek om de klachten te inventariseren. Daarna worden de verschillende polsslagen gemeten om de kwaliteit van de organen vast te stellen. Tot slot bekijken we de tong. Hierna bepalen we welke techniek het beste toegepast kan worden.

Tuina

Tuina Tuina is een zeer oude Chinese traditionele massagetherapie waarbij men verschillende massage- en manipulatietechnieken op het lichaam toegepast. Het doel is om het yin en het yang weer in balans te brengen en de circulatie van energie en bloed te verbeteren. Verder leest u meer over de begrippen van yin en yang.
Tuina is geschikt voor het behandelen van vele klachten en is ook als preventie- of ontspanningsbehandeling geschikt.

Lees meer:qi-journal.com

Guasha

Guasha Guasha is een schraaptechniek afkomstig uit de Chinese oudheid en het bestond al voordat de acupunctuur werd uitgevonden. Het doel van guasha is: ontgiften van het lichaam, het bestrijden van pijn, stimuleren van het immuunsysteem, opheffen van blokkades en het stimuleren van de bloedsomloop.

Met een jadesteen of ander materiaal schraap ik op de huid, op de oppervlakte dus, terwijl de werking van de guasha diep van binnen is. Op de plaatsen waar blokkades in het lichaam zijn, verschijnt een verkleuring van de huid. Deze verkleuring verdwijnt na een paar dagen. Guasha werkt op alle functies, systemen en organen van het lichaam.

Lees meer: Over Guasha
Lees meer: wikipedia.org/wiki/Gua_Sha

Moxa

Moxa Bij moxa wordt een bijvoetkruid verbrand. Een kleine hoeveelheid van dit kruid wordt op de huid geplaatst en verbrand. De huid verbrandt niet.

Het doel van moxa is om meridiaanpunten waar geen circulatie is, weer te activeren. Moxa is ondermeer geschikt voor pijnklachten, voor pijnlijke gewrichten, voor maagklachten, voor digestieve problemen en voor slaapproblemen.

Lees meer: acupuncturetoday.com

Chinese voedingleer

Voedings advies In de Chinese voedingsleer maakt men een onderscheid tussen verkoelend voedsel, neutraal voedsel of verwarmend voedsel. Het gaat hierbij om gewone dagelijkse producten, die in een bepaalde combinatie gegeten kunnen worden om een gewenste effect te krijgen.

Gewenste effecten kunnen bijvoorbeeld zijn: het voorkomen van hoofdpijn of andere pijnklachten, een betere stoelgang creŽren, het herstellen van de energie of het zorgen van een goede nachtrust.

lees meer: chinesefood.about.com

Qi Gong

chi Kung Qi is levensenergie en Gong betekent bewegen. Qi Gong is een Chinese bewegingsleer, waarbij men beweging, ademhaling en concentratie combineert. Door middel van rustige, sierlijke bewegingen circuleert de levensenergie door het lichaam . Door regelmatig Qi Gong te beoefenen brengt men lichaam en geest in evenwicht. De geest wordt helder; lichaam en geest leren moeiteloos samen te werken. Bovendien stimuleert het de organen. Het lichaam beweegt ontspannen en met spankracht. Hoe vaker men Qi Gong uitvoert, hoe meer effect men zal merken: men krijgt meer energie en men kan zich beter ontspannen. Qi Gong is zeer effectief tegen stress.

Lees meer: www.chikung.com

Kinesiologie

Vinger diagnose Kinesiologie is een techniek die niet uit de Chinese geneeswijze komt maar uit Amerika stamt. Deze techniek is voor het diagnosticeren en voor het opsporen van onbewuste emoties. De spierspanning van de vingers geeft informatie over de emotionele en fysieke toestand van de te behandelen persoon.